Moldova
    |         |         |    
BSP_historyoflipstick

Scurt istoric al Rujului de buze

1. Primele încercări în decorarea buzelor datează încă din antichitate, încercări realizate în Mesopotamia și Egipt. Cum vopseaua roșie se obținea din alge marine, iod și brom, folosirea ei ajunsese să pună în pericol viața femeilor, răpuse de boli severe. Legenda spune că regina Cleopatra beneficia de rujuri confecționate din insecte cu cochilie zdrobite, care deși pare de necrezut sunt încă folosite în prezent în diferite industrii.

2. De la insectele cu cochilie până la ceară de albine, colorarea cu vopsea derivă din plante, iar colorarea buzelor a câștigat teren în secolul 16. În era elizabetană erau la modă buzele roșii asociate feței albe ca laptele. Cu toate acestea, exceptând femeile din înalta societate, folosirea rujului nu era permisă, pe motiv că femeile care aderau la acest produs erau considerate nu foarte feminine și erau deseori asociate cu femeile ușoare.3. În anul 1770 parlamentul Angliei a inițiat o nouă lege care menționa în cazul în care mireasa purtase machiaj înainte de căsătorie, în principiu ruj, să li se anuleze căsătoria. Purtarea unui ruj era asociată vrăjitoarelor care doreau să seducă.

4. Prima reclamă pentru acest produs a fost lansată la Paris, la finele secolului 19. Rujul era confecționat din seu de căprioară, ulei de castor și ceară de albine. Inevitabil, această situație a condus la interzicerea producerii rujului acasă. Noile rujuri erau făcute cu extracte de mătase, hârtie sau ținute în recipiente mici și aplicate cu pensula.

5. În anul 1915, invenția lui Maurice Levy, un recipient metallic de formă cilindrică a marcat începerea unei noi ere a rujului. Cum pe vremea aceea forma rezultată era a unui tub de dimensiuni mici dotat cu un mâner de împingere, a fost imediat înlocuită cu rujul retractabil.6. Percepția asupra rujului s-a schimbat considerabil odată cu industria filmului care lua amploare. Popularitatea actrițelor din filmele mute era în ascensiune și datorită faptului că acestea purtau pe buze nuanțe de maro sau negru, impactând  pozitiv atitudinea față de acest gest.

 

 

7    7. În anul 1940, rujul a devenit din nou subiect de interes general, din motive ușor diferite. Adolescentele se certau cu mamele lor pe această temă, acestea fiind împotriva purtării rujului de odraselele lor. În ciuda situației severe declanșată de cel de-al Doilea Război Mondial, femeile continuau să își ,,picteze” buzele. Chiar mai mult, considerau acest fapt ca pe un act de curaj.8. După secole de controverse, rujul și-a asigurat fără doar și poate un loc în port-fardul sau viața femeilor de pretutindeni. În 1950, datorită faimoasei Marlilyn Monroe și a influenței sale, buzele în nuanțe de roșu închis a urcat în topurile de modă.

 

1.     9. Rujul persistent creat de Hazel Bishop a câștigat imediat popularitate și a declanșat încă o dată procesul creației unui ruj cu adevărat sofisticat. În 1960, femeile care nu purtau ruj erau percepute de altă orientare sexual sau că sufereau de boli mintale.

 

1.     10. Înainte ca rujul să devină indispensabil pentru o femeie, a trecut prin numeroase schimbări – atât din punct de vedere al designului cât și a percepției în societate. AVON, compania care vinde 4 rujuri pe secundă pe întreg mapamondul, are un rol extraordinar în complimentarea buzelor femeilor de pretutindeni.