Moldova
    |         |         |    
BSP_winter_skin_care

7 obiceiuri alimentare ce vor face dieta ta mai eficientă

„Dieta? O, sunt un expert. Am ținut diete sute de ori!” – această glumă e cunoscută multor oameni. De ce nu ne reușește? Pentru că nu ținem cont de obiceiuri sănătoase de alimentație. Uite care sunt ele.

Fiecare schimbare necesită o abordare specială. Pentru a te asigura că va fi eficientă, ia în calcul factorii principali. Activitățile, ce le repeți zi de zi sunt mai eficiente decât cele pe care le faci doar ocazional. Asta e puterea obiceiurilor.

Cum să le dezvolți? În primul rând, repetă activitățile sănătoase, dar fără să te suprasoliciți. Schimbările mici sunt mai ușor de implementat, ele livrează rezultate mai vizibile decât o revoluție mare. Dă o șansă obiceiurilor alimentare de mai jos:

1. Ia micul dejun

Nutriționiștii insistă, însă noi mereu venim cu scuze – „Nu am timp dimineața, mă grăbesc la birou și chiar nu mi-i foame”. Foamea de dimineață este o reacție fiziologică. Dacă nu o simți, înseamnă că ai mâncat prea mult seara. Dacă ai luat cina la 6-8 seara, și ea nu a fost constituită dintr-o porție enormă de paste – dimineața te vei trezi înfometat.

Truc: Micul dejun e un start bun pentru întreaga zi. Cercetările arată că evitând micului dejun, riști să mănânci mai mult în timpul zilei, iar nivelul hormonului de stres sau cortizol sporește, impiedicând pierderea în greutate.

2. Mănâncă regulat

Acest punct este la fel de nepopular ca și cel cu micul dejun. Majoritatea găsește o mulțime de scuze, pentru a încălcă regimul – jobul, însărcinările, responsabilitățile. Planul minim constă din 3 mese: micul dejun, prânzul și cina. Planul optim are și 1-2 gustări pe parcursul zilei.

Cel mai rău lucru ce poți să-l faci corpului și regimului, să mănânci mult o data sau de două ori pe zi. Fiind flămând, vei consuma o porție mai mare, ce va afecta metabolismul și-ți va împovăra stomacul. Mulți experți atrag atenția că porțiile mari în a doua jumătate a zilei duc la creșterea în greutate. Proverbul chinezesc zice: ia-ți micul dejun în singurătate, împarte prânzul cu un prieten, iar cina ofer-o dușmanului.

3. Bea apă

Deseori încurcăm foamea cu setea. Corpul are nevoie de apă, deoarece în mare parte constă din ea. Dacă vrei un regim eficient, ține cont de apă.

Când simți foamea dincolo de ora mesei, bea un păhar de apă. Poate fi suficient pentru a-ți potoli foamea.Un alt obicei sănătos e să beai o cană cu apă călduță și suc de lămâie în fiecare dimineață. Dacă nu ai probleme cu zahărul, adaugă și o linguriță de miere. Lasă mierea în apă peste noapte, ca toate ingredientele să se absoarbă. Ține minte, nu pune mierea în apă fierbinte!

4. Evită zahărul

Nimic nou, însă este esențial când vine vorba de o dietă eficientă. Nu ai nevoie de zahăr. E un stimulent complicat, ce crează dependență.

Deprinde-te să citești etichetele. Nu căuta doar zahăr, dar și sirop de glucoză sau fructoză și îndulcitorii cum ar fi aspartam, acesulfam de potasiu, manitol și sorbitol. Nocivitatea lor încă nu a fost dovedită, dar nu este greu să observi modul în care producția lor de alimente se corelează cu creșterea uriașă a obezității în întreaga lume.

Au fost făcute o mulțime de studii pentru a demonstra interdependența între consumul acestor chimicale și supraalimentarea.

5. Nu uita de vitamina D

Un regim sănătos și bine-gândit asigură cantitatea necesară de ingrediente nutritive și vitamine. Aceasta nu presupune și vitamina D, iar noi, cei din Europa Centrală și de Est suferim de deficiența ei. Medicii accentuează deficiența mai mare la persoanele supraponderale si cei, ce țin o cură de slăbit, deoarece țesutul adipos este responsabil pentru stocarea de vitamine. Dacă nu petreci 15-20 minute pe zi la soare, cu fața și umerii neacoperiți, dar la fiecare ieșire la soare folosești produse cu factor înalt de protecție, lipsa vitaminei D poate fi și problema ta.

Cei, ce au suficientă vitamina D în sânge, ard grăsimea mai repede, decât oamenii cu deficiența ei. Vitamina D combinată cu calciul împiedică producerea de cortizol, hormonul stresului, responsabil pentru depunerea de grăsimi. Nivelul corespunzător al acestei vitamine stimulează producția de leptina, hormonul responsabil pentru senzația de sațietate – cu cât mai puțină leptină se produce, cu atât mai mare e apetitul. Acestea sunt doar cateva dintre funcțiile principale ale vitaminei D.

Dacă nu știi de ce doză de vitamina D ai nevoie, măsoară nivelul ei în sânge. Este un test simplu, ce marchează nivelul de deficiență și permite suplimentarea corespunzătoare.

6. Abține-te de la a mânca ceva, ce bunica ta nu ar considera comestibil

Evită mâncarea procesată sau deja preparată și congelată. Mai bine gătește singur.

Prepararea bucatelor â nu e pierdere de timp, astfel tu poți controla ceea ce mănânci. Nu infecta corpul tău cu conservanți și vei consuma mai puțin zahăr. Vei rămâne uimit, cât de mult zahăr se conține în produse deja preparate. Gătitul este cea mai sănătoasă și rezonabilă soluție.

7. Uneori trișează

Dieta e mereu un sacrificiu. Fii cel mai bun prieten al tău și susține-te mereu.

Dacă uneori ai poftă de o bucățică de negresa sau tarta preferată cu măr – mănâncă! Și savureaz-o din plin. Când ești la regim, trebuie să te alinți uneori cu mâncarea preferată, dar interzisă. Te va ajuta să reziști tentațiilor și să treci peste restricții. Până la urmă, mâncarea e o plăcere. Dacă o data pe săptămână vei mânca ceva nesănătos, nu-ți va distruge regimul.

Important, să nu trișezi câteva zile la rând.